Cinderella Whisky Fair 2014 – andre seiling
Once more with feeling
Klokelig hadde vi lagt opp til to seilinger på Cinderella Whisky Fair 2014. Første seiling var fra torsdag til fredag, og andre seiling var fra fredag til lørdag. Vi måtte av båten mellom seilingene (litt dustete), men snudde i porten og steg på igjen.
Vi koste oss stort på første seiling, men tiden gikk så altfor fort. Derfor var vi mer enn klare for ny seilas. Vel ombord fikk vi kjapt installert oss på lugaren, betydelig mer rutinerte enn dagen før. Ikke et minutt ble sløst bort, og vi befant oss raskt på 9. dekk, som hadde den beste baren mens man ventet på festivalen. Alternativet var en overfylt pub på 7. dekk. Den fine whiskybaren på 8. dekk åpnet ikke før etter festivalen åpnet.
Festivalen
I min forrige artikkel skrev jeg vel ikke så mye om selve festivalområdet. På tide med noen ord om utvalget nå da. Totalt var det rundt 40 stands, og rundt 600 whiskyer å velge blant. Veldig mye IB-er i utvalget da spesielt Clydesdale og Symposion stilte med stort utvalg. Alle de store var for øvrig godt representert; Diageo, Pernod Ricard, Möet-Hennessy, Whyte & Mackay, Maxxium, InterBrands, Morrison-Bowmore. Personlige favoritter som Box Whisky, Svenska Eldvatten, og Scotch Malt Whisky Soceity var selvsagt på plass også.
Det var hele tiden godt trykk med folk i festivalområdet, men ingen trengsel. Aldri lang kø for å nå frem, og som regel god anledning til å snakke med representanter fra destillerier og importører. Slikt liker vi godt!
Masterclass: Svenska Eldvatten Whisky
Kveldens masterclass ble en rundreise i Svenska Eldvattens utvalg av fortreffelig single cask whisky. Peter Sjögren dro oss rutinert gjennom selskapets unge historie, deres filosofi, og et utvalg smaksprøver.
Vi fikk smake følgende whiskyer:
Bladnoch 1990 22 YO The Golden Cask, 49 % (SE er importør for The Golden Cask)
Bunnahabhain 1997 14 YO Svenska Eldvatten, 57,1 %
Svenska Eldvatten North Highland 1995 Sherry Matured Single Malt, 56,1 %
Svenska Eldvatten Vintage 1994 Sherry Matured Blended Malt, 54,5 %
Dette var jevnt over meget fin whisky, men jeg ble mektig imponert over Vintage 1994. Grundig analyse/anmeldelse kommer snart. Peter var engasjerende og dyktig som foredragsholder, og han var kledelig stolt over eget produkt. Det er han og Tommy Andersen som står bak Svenska Eldvatten.
Masterclass: Symposion
Lørdag formiddag var det igjen tid for en masterclass. Det er jo viktig å få en god start på dagen, og hva er vel da bedre enn en masterclass klokken 12. Denne gangen var det Magnus Fagerström som kjørte show. Magnus er viden kjent som en stor whiskykjenner, og han har antagelig verdens suverent største Benriach-samling. Artig å kikke på hans hjemmeside. Til høsten skal han holde en to-dagers smaking av 100 forskjellige Benriach-whiskyer!
Men tilbake til Symposion og masterclass. De er importører for en skummel mengde Independent Bottlers til Sverige, og temaet for masterclassen var å vise frem god kvalitet fra noen av de forskjellige IB-ene.
Glen Garioch 1990 23 YO - The Nectar / The Whisky Agency, 51,5 %
Glenrothes 1988 25 YO - Sansibar, 47,2 %
Strathisla 1960 52 YO - Gordon & Macphail, 43 %
Caol Ila 1984 29 YO Small Batch - Cadenhead, 55,5 %
Port Charlotte 2001 12 YO Sherry Hogshead - Malts of Scotland, 58,2 %
Nok en meget fin samling med whisky. Her var mine favoritter Caol Ila og Strathisla. De andre var også meget fine, med unntak av Glenrothes, den falt litt gjennom for meg.
Masterclass: How to drink the Dalmore whisky
Egentlig hadde vi bestemt oss for å kun delta på en masterclass i hver økt (kveld og formiddag), men når sjansen bød seg til å delta på en masterclass med selveste Richard "The Nose" Paterson, Master Distiller på Dalmore og Whyte & Mackay, da kunne vi ikke si nei. Nylig var fruen og jeg så heldige at vi fikk prøvd en del whisky fra The Dalmore Constellation Collection, og dette skulle fort vise seg å være fullt på høyde med den smakingen.
Prisen for smakingen var latterlig lave SEK 250, og deltagelsen var dessverre altfor dårlig. Kun et dusin fikk med seg disse fantastiske 90 minuttene. En del surr og misforståelser hadde visstnok gjort at denne masterclassen ikke var kunngjort i like bredt omfang som de øvrige masterclassene. Men hvilken høytidsstund det ble allikevel! Stor takk til Regina Kreek for at hun passet på at vi fikk dette med oss!
Let opp Richard Paterson på Youtube, så skjønner du fort at dette er en mann som både kan sitt fag og er en glimrende entertainer og formidler. Han 'vasket' for eksempel sine whiskyglass på sedvanlig vis, med å ta en klunk av whiskyen som skulle smakes, og så kaste dette på gulvet. Dette hadde ingenting å si hvorvidt dette var en whisky fra 1969 eller en NAS. Skremmende og dekadent fornøyelig.
Vi fikk smake følgende whiskyer:
The Dalmore Valour, 40 %
The Dalmore Cigar Malt, 44 %
The Dalmore King Alexander III, 40 %
The Dalmore 1973 38 YO Cask #10 The Constellation Collection, 48,1 %
The Dalmore 1969 42 YO Cask #14 The Constellation Collection, 45,5 %
The Dalmore 1969 44 YO - cask sample, 44 %
På toppen av det hele hadde Richard fått snusen i at jeg hadde bursdag nettopp denne dagen. Det resulterte i at han stemte i med Happy Birthday for meg. Videre ga han meg ekstra store smaksprøver på whiskyene fra 1969 (mitt fødselsår - fantastisk sammentreff), og en fantastisk gave og en signert bok. Happy whiskynerd, fan boy!
Oppsummering av Cinderella Whisky Fair 2014
Ja, hva skal man vel si til oppsummering. Vi har iallfall forstått at whisky-cruise i den svenske skjærgården kan være ett av vårens vakreste eventyr. Nok en gang fikk vi en helg fylt med fine minner, gode venner og utmerket whisky. Det er meget mulig vi tar turen igjen neste år.
PS! Jeg blir meget lett sjøsyk, men det var overhodet intet problem på disse turene.
Sláinte!
- Thomas