Egen tønne whisky - er det mulig?

Jeg er helt sikker på at flere enn meg har drømt om å eie en egen tønne med whisky, lagre denne til den smaker helt perfekt og så til slutt tappe herligheten på flasker med personlig etikett. For en stund tilbake bestemte jeg meg for å se om denne drømmen kunne realiseres. Jeg tenkte i dag å dele mine funn og erfaringer så langt.

Hvem selger tønner

Jeg begynte med å sjekke hvem som selger tønner. Siden jeg er stor tilhenger av kraftig, røykfylt Islay whisky så startet jeg med Islay-destilleriene. Det viste seg fort at kun ett av de åtte destilleriene på Islay tilbyr denne tjenesten. Bruichladdich. Det var litt skuffende, men det finnes da andre spennende alternativer tenkte jeg. Vel, det er tydeligvis blitt såpass populært med single malt at de færreste lenger tilbyr salg av tønner. Her er den korte listen med destillerier jeg fant som selger tønner:

  • Arran
  • Bladnoch
  • Bruichladdich
  • Glenglassaugh
  • Glengoyne
  • Grythyttan (Sverige)

I tillegg fant jeg et spennende alternativ i QuarterCasks, som tilbyr deg å kjøpe hele eller deler av tønner fra et større utvalg skotske destillerier. QuarterCasks samarbeider med Duncan Taylor Scotch Whisky, en anerkjent independent bottler i Skottland.

Hva koster tønna

Tilleggsinformasjon:

  • For alle alternativene så inkluderer kjøp av tønne at man også får lagring og full forsikring i inntil det antall år som er angitt i kolonnen År inkl i tabellen over. Man kan alltid betale for lagring utover disse inkluderte årene dersom man ønsker det. Årlig kostnad for ytterligere lagring ligger på et par hundrelapper i året.
  • Alle oppgir en Angels Share på rundt 2%.
  • Kostnad for bottling (flaske, etikett og selve tappejobben) er som regel på rundt £2 per flaske.
  • Merk at det ikke lenger er lov å få hele tønner sendt fra Skottland. Dette er presisert i The Scotch Whisky Regulations 2009 som ble vedtatt som lov 23. november 2009. Frem til 23. november 2012 kan man fremdeles få fraktet whisky fra Skottland i bulk såfremt dette gjøres i 'dødt materiale' som plast- eller metalltønner. Fra 23. november 2012 er det kun lov å frakte whisky ut av Skottland på flaske.

Innførsel til Norge

Fra 1.juli 2009 er det lov med privatimport til Norge. Se tolldirektoratets bestemmelser om privat innførsel av alkohol. Det må da selvfølgelig betales alkoholavgift, merverdiavgift, frakt innland, frakt utland og behandlingsgebyr. Dette blir selvsagt en del i sum og kan være litt uoversiktlig. Vinmonopolets privatimportkalkulator gjør det enklere å se hva totalkostnaden blir.

Egne erfaringer

Jeg ble etterhvert fast bestemt på at jeg skulle ha egen tønne. men en full barrel, hogshead eller butt ville blir for mye. Da satt jeg igjen med Grythyttan, Glenglassaugh eller Bladnoch (andel). Valget falt på Glenglassaugh da jeg har veldig sansen for det jeg har prøvd fra den kanten.

Jeg er nå den stolte eier av en Ex-Oloroso Sherry Octave med Glenglassaugh. Jeg har fått tilsendt signert sertifikat fra Distillery Manager Stuart Nickerson, med bilde av min egen tønne (brennmerket med mitt navn). Så nå venter jeg ivrig på å få tilsendt første sample...bare elleve måneder igjen.

Hva blir så totalkostnaden for denne herligheten? Som dere ser av oversikten over så vil kostnad per flaske variere en god del i kjøp i Skottland, men det er innførsel til Norge som virkelig utgjør hoveddelen av kostnaden. I sum kommer man ut med en totalkostnad på NOK 550-650 per flaske.

Jeg gleder meg!

Sláinte! - Thomas

Bruichladdich Octomore 02.2 - kodenavn "Orpheus"

Bruichladdich Octomore 02.2 - kodenavn "Orpheus"

Laphroaig test - Del 2 av 2