Gammelstilla Whisky
Introduksjon av Gammelstilla Whisky
En drøy halvtime innover i landet fra Mackmyra i Gävle, finner vi et nytt svensk destilleri. Her ligger lille Gammelstilla Whisky. De har ingen whisky klar for salg ennå, men det vil snart endre seg.
For å korte ventetiden, og fordi vi en genuint interessert i alt som rører seg av nordisk whisky, har vi smakt oss gjennom noen tidlige prøver fra Gammelstilla Whisky. Våre tidlige inntrykk vil vi selvsagt dele med dere som følger Wisky Saga. Men før vi hiver oss over whiskyen, tar vi en prat med Per Ottnargård på Gammelstilla, for å høre mer om hvilke planer de har.
Intervju med Per Ottnargård
Whisky Saga [WS]: Hvordan ble du selv interessert i whisky, og hvordan ble du involvert i Gammelstilla Whisky?
Per Ottnargård [PO]: En granne bjöd in mig att hjälpa honom att tömma några ”slattar” (lite kvar i flaskan). När vi kom till Ardbeg 10 var jag fast. Sedan ordnade jag en nybörjarkurs med 7 kompisar varav en hade hållt på med whisky ca 10 år.
Jag böjade bygga upp en liten samling och blev mer och mer intresserad av whisky i allmänhet. Hade hört talas om Gammelstilla Whisky, bara 15 km från mig. Besökte destilleriet några gånger och dom tycke tydligen att jag var så intresserad att jag fick frågan att vara med i styrelsen.
[WS] Fortell litt om historien bak Gammelstilla Whisky.
[PO]: Från början var det tre killar som kom med idén 2005 inspirerade av Mackmyra bara några mil bort. Så småningom blev dom 10 stycken som bildade bolaget. [Vi har] 10 stycken A-aktiägare och ca 340 med b-aktier. Allt arbete sker med ideel arbetskraft än så länge.
[WS] Hva er ambisjonene med hensyn til produksjonskapasitet? Satser dere stort?
[PO] Nej, vi kommer inte under överskådlig tid bli stora. Mäskpannan är 600 liter och spritpannan 3oo liter. Vi kan maximalt producera 400 liter i veckan med två man.
Just nu, med bara ideel arbetskraft och för lite ström, så kommer vi inte upp mer än 250 liter per månad. Vi kan bara köra en panna åt gången. Ström är på väg så då kommer vi att kunna öka produktionen till det dubbla med lika många arbetstimmar. Och till hösten kommer jag att avlönas en dag i veckan, och så kommer vi att köra en omgång ideelt. Så förhoppningsvis kommer vi upp till 600 liter per månad.
[WS] Hva slags whisky vil dere produsere?
[PO] Förhoppningsvis en smakrik god whisky. Till att börja med så blir bara orökt, [på] bourbon och sherryfat.
[WS] Selger dere tønner?
[PO] Vi ska snart erbjuda 30-liters bourbon och sherryfat till försäljning för privatpersoner, i första hand aktieägare.
[WS] Når planlegger dere å ha whisky i salg?
[PO] Väldigt svårt att säga. Förhoppningsvis innom fem år.
Vi smaker
Gammelstilla new make, 72 %
På nesen er den fyldig, maltrik og ganske fruktig (sitrus). Lukten kan minne om planten sitronmelisse (citronmeliss). Sammenligner jeg med new make fra Box Whisky, som er den jeg kjenner best, så er Box noe friskere og fruktigere.
Med noe vann blir det tydeligere maltpreg, knekkebrød og kornblanding. Dette er absolutt en fin new make fra Gammelstilla.
På smak er den fyldig, med fint oljepreg. Box sin new make har et litt brede anslag, og er noe mer krydret. På sødme er de omtrent like, mens da Gammelstilla har mer oljepreg.
Gammelstilla 37 dager, 5-liters tønne, ny amerikansk eik, 63 %
Nose: Veldig likt new maken, men det er noe mer vaniljesødme her, og noe av alkoholbittet er allerede slipt ned.
Taste: Tydelig karamell og vanilje, fint krydderpreg. Masse pepper. Fyldig, fløteaktig og fin munnfølelse.
Finish: Fin sødme og varme som brer seg i hele kroppen. Fyldig, og fin. Tydelig oljepreg og masse ingefær.
Gammelstilla 15 måneder, 5-liters tønner, ny og refill amerikansk eik, 57 %
Nose: Liflig, ingen unoter, avrundet og fin sødme. Frisk og lett, fruktig med tydelig vanilje. En del malt- og eikepreg her også. Etter en tid i glasset blir det mer kanel, lær, kardemomme og vaniljestang. Det lukter skogsholt.
Taste: Massivt krydret, masse pepper, kanel, kardemomme og ingefær. Litt fyrverkeritendenser her. Tydelig eikepreg. Fyldig, perlende og brusende i karakter. Det er godt, overraskende godt! Men jeg tror ikke denne overlever ytterligere 21 måneder på disse små tønnene. Dette er kun rene eksperimenter, for å se hvordan spriten utvikler seg. Men det gir jo noen fine indikasjoner.
Finish: Mildere, fruktigere og relativt kort. Intet av dette er spesielt overraskende. Ettersmaken har noe litt kunstig søtt over seg, litt som etter å ha drukket en light brus (aspartam).
Oppsummering
I sum må jeg si at disse prøvene lover veldig godt. Det er ingen tvil om at Gammelstilla Whisky har en fin new make, som bærer bud om god whisky om noen år. Nå gjelder det bare å finne gode tønner, passe godt på dem, og så bringe produktet til oss forventningsfulle forbrukere.
Stor takk til Per Ottnargård som tok seg tid til å svare på spørsmål, samt fremskaffe smaksprøver.
Sláinte! - Thomas