Myken Destilleri - mer norsk whisky!
Myken Destilleri AS ble stiftet sent i 2013. Bak etableringen er det en gründergruppe på 10 personer, faktisk fem ektepar. De største aksjonærene er ekteparet Roar Larsen (styreleder) og Trude Tokle. Myken er en liten øygruppe som ligger 32 km fra fastlandet (66,76111 grad N, 12,47770 grad Ø). Her er man altså ganske langt til havs, med alt det medfører av naturkrefter. Destilleriet vil faktisk befinne seg noen kilometer nord for polarsirkelen, og vil da mest sannsynlig bli verdens første arktiske whiskydestilleri.
For å komme til nærmeste havn på fastlandet må man krysse polarsirkelen. Kanskje vil vi om noen år se en "linjewhisky" fra Myken destilleri?
Jeg lar Roar Larsen selv fortelle bakgrunnen for at de havnet nettopp på Myken:
Myken har i lange tider vært et meget viktig fiskevær, men har de siste 20-30 årene levd helt på eksistensgrensen. Nå i vinter er det f.eks. bare fem fastboende der. Så prosjektet vårt springer både ut av en sterk interesse for whisky, og fra et engasjement for stedet, og ønsket om å skape varige og lønnsomme arbeidsplasser på Myken.
At vi havnet der er i utgangspunktet tilfeldig: vi var på seiltur nordover sommeren 2008, havnet på Myken fordi noen vi kjente var der, ble værfast i kuling i 5 dager, og ble helt hektet.
Året etter flyttet vi dit for ett år, og klarte ikke å flytte derfra igjen uten å bygge oss et hus der. Siden har vi ikke fått fred for tanken om å skaffe oss noe å gjøre slik at vi kan bo der fast. Med oss på det laget har vi så etterhvert fått både folk som er født og oppvokst der, og folk som har funnet dette paradiset som et avbrekk fra hektiske liv i Oslo og andre steder.
Myken har en helt spesiell atmosfære som "griper" folk og sjelden lar dem slippe helt løs igjen...
Gründerne har kjøpt et gammel fiskemottak for å bruke dette som produksjonslokale. Man kan skimte bygningen på bildet over, med langt rødt tak ned mot vannet.
Ambisjonene er å komme i gang med produksjonen i løpet av 2014, gitt at alle godkjenninger og produksjonsutstyr kommer på plass som planlagt. Planene er å legge seg på en størrelse omtrent som Stauning, hvilket vil si rundt 15000 liter alkohol per år. De vil mest sannsynlig ende opp med stills fra Hoga i Portugal (samme som Stauning). En meskekjele (wash still) på 1000 liter og en spritkjele (spirit still) på 600 liter. Det vil bli benyttet gassfyring på begge kjeler.
Det planlegges produksjon av både røkt og urøkt whisky. Egen malting er det ingen ambisjoner om, fornuftig nok. Da dette er både ressurskrevende, forbundet med en del risiko, og ikke vil ha noen avgjørende innflytelse på sluttproduktet. Det er foreløpig ikke avklart hvor malten vil bli kjøpt, men vi kan jo anta at urøkt malt kjøpes i Norge, eller fra Viking Malt i Halmstad, mens røkt malt mest sannsynlig vil komme fra Belgia eller UK. Roar Larsen kan for øvrig melde om spennende tanker: "Det vi håper å få til - men som ikke skjer helt fra starten i alle fall, er å få til en slags lokal røyking av malt som i utgangspunktet er urøkt."
Flere av gründerne har vært på Box Whisky i Sverige, og gått på deres whiskyakademi for å få whiskyfaglig påfyll. Mer om whiskyakademiet kan ses her.
Det skal bli spennende å følge denne entusiastiske gjengen ute i havgapet. De har valgt seg en unik plass å starte et destilleri. Forhåpentligvis vil resultatet, om noen år, være en unik og særpreget whisky som vil være med på å plassere Norge på whiskykartet. På tide at vi viser svenskene og danskene at vi kan i Norge også!
Sláinte! - Thomas