Vinmonopolets spesialslipp - alt du trenger å vite
Innledning
Det er en voksende interesse for de såkalte spesialslippene på Vinmonopolet. Men mange vet fremdeles ikke helt hva dette er, hva “slipp” egentlig betyr eller at Vinmonopolet i det hele tatt lanserer nyheter.
Mange opplever det fremdeles slik at det polet til enhver tid har på butikkhyllene er det komplette produktutvalget som er tilgjengelig. For tre-fire år siden gjennomførte Kantar en undersøkelse for polet, hvor det viste seg at omtrent 50 % av befolkningen var klar over at Vinmonopolet faktisk lanserte nyheter.
Videre er det slik at kun en liten andel av de totalt 25000 produktene fra rundt 500 norske importører som føres av Vinmonopolet som faktisk finnes på hyllene i den enkelte polbutikken [1].
Men polet lanserer altså faktisk nyheter, og noen har som heltidsjobb å finne frem til nye produkter. Noen har sågar som jobb å finne produkter til nettopp spesialslippene av brennevin. Jeg har satt meg ned sammen med Martin Tønder Smith, senior produktsjef for øl og brennevin i Vinmonopolet.
Alle sitater nedenfor er fra Martin Tønder Smith gitt i intervju med undertegnede en dag i november 2020.
Litt om hvorfor
Martin har blant annet ansvar for lansering av brennevin og øl i Spesialutvalget. Vinmonopolet etablerte for en del år siden de såkalte spesialbutikkene, hvor man lanserte vin kjøpt inn til Spesialutvalget. Når det gjelder øl og brennevin er satsingen av nyere dato. Frem til 2016 var det kun sporadiske lanseringer, og det jobbes nå systematisk med lanseringer av øl og brennevin i Spesialutvalget, på lik linje med vin. Produktsjefene for øl og brennevin har de siste årene jobbet for at knapphetsprodukter innen sprit og øl løftes frem, og på den måten synliggjøre den delen av øl- og brennevinsmarkedet som handler mer om kvalitet enn kvantitet.
«Lanseringene i Spesialutvalget er smale av flere grunner. Det er klare kriterier for hva som kan lanseres i Spesialutvalget, og det viktigste kriteriet er at det skal være et knapphetsprodukt, noe som betyr at det kun tilbys i svært begrenset mengde. Det finnes masse kjempespennende produkter der ute, men mange av disse varene er kun tilgjengelig i små kvanta. Ved å gjøre slike produkter tilgjengelige i spesialbutikkene, viser vi frem en bredde innen ulike kategorier som du vanligvis ikke finner. Slike produkter har en annen funksjon enn det man kanskje kan kalle “hverdagssprit”. Her snakker vi om produkter som er så distinkte, konsentrerte, og rike at de blir en opplevelse i seg selv.»
Litt mer om hvorfor
På de seks nyhetslanseringene i året (januar, mars, mai, juli, september og november) slippes det produkter i basis- og partiutvalget, som er produkter som går rett inn på butikkhyllene. I tillegg slippes det varer i det såkalte bestillingsutvalget (BU). Produktene i BU kan bestilles enten via butikk eller på vinmonopolet.no. Kundene velger selv om de vil hente varene på sitt lokale Vinmonopol, hente de på Posten, eller få dem levert på døren. Bestillingsutvalget er etablert for å fange opp det tilbudet av produkter som grossistene har på lager i Norge, men som ikke tas opp i basis-, parti- eller testutvalget.
I BU er det kundene som har rangen. Ved nyhetslanseringer kan ikke polbutikkene selv “handle” for å få varen på egne butikkhyller før dagen etter lansering. Derfor havner svært sjelden kvalitetssprit som kun finnes i lave volum på hyllene; disse produktene blir kjøpt umiddelbart av de få forbrukerne som vet fra før at dette er bra.
«Vi har volummarkedet, som består av rimelige blends, blended malts og rimelige single malts , og så har vi de mer spesielle produktene. Hvor er disse produktene laget, hvem har laget dem, hvordan er de fremstilt? Her er det veldig mye spennende man kan fordype seg i.»
Litt om valg av produkter
Martin jobber i flere måneder i forkant av et spesialslipp med å lete frem kvalitetsprodukter som har så små volum at de ellers ikke finner veien ut til butikkene. Dette skjer både gjennom god kommunikasjon med importører og produsenter, samt gjennom studiereiser. Importørene sender ut følere til deres produsenter. Hva finnes der ute av spesielle ting i små volum som kan passe? Aktuelle produkter vurderes og smakes.
«Målet er å sette sammen en lansering som representerer bredde og kvalitet med et spenn i stil, prisklasser og aldre. Til forskjell fra vinlanseringene jobbes det ikke med tematiske slipp.»
Litt mer om valg av produkter
«Vi er selvsagt prisgitt det som kommer inn av forslag og innspill fra importører og produsenter. Så gjør jeg et utvalg av dette. Importørene er dyktige til å lete opp unike produkter i små partier. Dette hadde ikke fungert om ikke importørene hadde skjønt opplegget.»
Martin samler så alle innspill og egne idéer i en lang liste. For spesialslippet i november startet han med 270+ foreslåtte varelinjer. Så ble dette kuttet videre ned til rundt 70 varelinjer. Noe av det som da ble kuttet kan komme inn på senere spesialslipp, men ofte er dette produkter som kun er tilgjengelig i kort periode.
«I noen tilfeller har vi også produkter som tappes i anledning et spesialslipp.»
Et produkt kan aldri være i mer enn ett utvalg hos Vinmonopolet på samme tid. Lanseres det i Spesialutvalget (SU) kan det ikke samtidig være på BU.
«Er det ikke knapphetsvare så er det ikke et spesialprodukt. Masse i BU kunne vært lansert i SU og omvendt, omtrent ingenting i SU kunne vært lansert i basisutvalget.»
Litt om innkjøpsprosessen
Ved spesialslipp kjøper Vinmonopolet inn produkter på unntaksbestemmelse i §3-3 i Forskrift om AS Vinmonopolets innkjøpsvirksomhet mv, innkjøp uten innhenting av konkurrerende tilbud. Her kreves det blant annet det skal være en knapphetsvare, og kun kan skaffes fra én grossist.
«Nå under korona-pandemien merker vi at det er klart enklere å få tak i produkter som ellers ville vært umulige å anskaffe.»
Litt om fordelingen til de åtte spesialpolene
Hvert produkt fordeles manuelt av produktsjefen på de åtte spesialpolene for brennevin og til nettbutikken. Det er ingen fast brøk eller fordelingsnøkkel. Fordelingen gjøres blant annet basert på erfaring og salgsstatistikk. Ofte ser de for eksempel at jo smalere det er, desto vanskeligere er det å selge utenfor de store byene.
«Dette er noe vi jobber grundig med. Det er ikke tilfeldigheter som ligger bak.»
Litt om erfaringer og tilbakemeldinger
Hvordan har så spesialslippene blitt mottatt så langt?
«Vinmonopolet har som mål å være Norges beste faghandel, og gjennom slippene i spesialbutikkene får vi vist frem en bredde og et utvalg som ellers ikke ville vært å finne i butikkhyllene våre. Vi ønsker at flere enn bare nerdene får øyne opp for at slike produkter også finnes, og den økte interessen og entusiasmen rundt lanseringene kan tyde på at vi er på rett vei.»
Noen kloke ord til slutt
«Kunnskap gjør at man får en annen og rikere opplevelse av produktene man kjøper. Vi tenker at det bygger opp under samfunnsoppdraget til Vinmonopolet, og fører til mer forsvarlig konsum av alkohol.»
Vinmonopolets innsats her er en del av en større samfunnsmessig bevegelse fra kvantitet mot kvalitet.
«Mat og drikke er den nye kulturelle kapitalen. Samtidig skal vi passe oss for å bygge opp under snobberi. Bevissthet og fokus på kvalitet og tilgjengeliggjøring av dette for alle demokratiserer det hele.
Det handler til syvende og sist om gode opplevelser.»
Referanser
[1] Butikkene er delt inn i seks kategorier (data per januar 2021):
22 butikker, ca 200 produkter i butikken
74 butikker, ca 300 produkter
60 butikker, ca 700 produkter
67 butikker, ca 900 produkter
54 butikker, ca 1200 produkter
60 butikker, ca 1700 produkter
I tillegg kommer spesialpolene. Av interesse for oss whiskyfans er de åtte spesialpolene for brennevin:
Aker brygge i Oslo
CC-Vest i Oslo
Valkendorfgaten i Bergen
Hamar
Kvadrat i Sandnes
Sandefjord
Valentinlyst i Trondheim
Langnes i Tromsø